Oppland Arbeiderblad/Nye plater 07.03.02

BAL MUSETTE: Helt umulig

Petter Skretting

(Euridice/Musikkoperatørene)
Fransk musikk med norske tekster

Dette er musikk som umiddelbart kjennes drepende tradisjonell. Cabaretviser med sterkt melodramatiske tekster. En slags ultraurban samling skillingsviser. Tekster som handler om rusmiddelbruk, utroskap, livstrøtthet og depresjoner. Pakket inn i melodier som med en gang kjennes ut som om de er hørt før. Men dette er på overflaten. Allerede ved første gangs gjennomhøring blir det etter litt tydelig at her er det flere lag i musikken. Her er det mye forskjellig å lytte til. Intelligente arrangementer som er meget velspilte. Klangen i musettespillet er et eventyr og obligatene som legges her er i seg selv verdt å høre på. Strykerne brukes aktivt, både til små solostikk og som akkompagnement. Så blir det etter hvert tydelig at melodiene ikke er så tradisjonelle som de med en gang hørtes ut. Tekstene er også morsomme, ikke hylende, men med en lun ironi som det er lett å trekke på smilebåndet av.
Bal Musette er et ganske stort ensemble. Vokal, musette, fire strykere, piano, gitar, klarinett, trompet, banjo og fløyte. Nå er ikke alle musikerne i aktivitet på alle låtene. Kjernen i orkesteret virker å være vokal, musette, strykerne og piano. All musikken på cd-en er av fransk opprinnelse. Tekstene er oversatt og gjendiktet av vokalisten Leif Blix. Arrangementene er skrevet av musettespiller Lars Nygaard.
Musikk i musettetradisjon er i høyeste grad europeisk musikk. En syntese som fant sted i Paris omkring 1930. Sigøyner-, jødisk- , italiensk-, polsk-, russisk-, ungarsk-, spansk og tysk musikk blandet sammen i et urbant miljø. Musikken er full av dramatiske virkemidler. For eksempel ritardani i kontrast til strikte tempi. Satt i sammenheng med dramatiske høydepunkter i teksten. Nå har vel ironibølgen fra 90-tallet dempet seg noe, men jeg tror at mange vil oppleve dette som ironi. Samtidig er det noe som gjør at dette ikke er ren ironi. Kanskje litt, men ikke bare.
Det er vanskelig å beskrive musikk med ord. Men så du på komiserien ’allo ’allo på NRK, så var vignettmusikken der i musettetradisjon.
Bal Musettes musikk fortjener å bli hørt. Både fordi den har en egenverdi og fordi den minner oss om at det finnes europeisk musikk uten om den kunstmusikalske tradisjon. Det låter nemlig ganske annerledes enn hva ørene våre fôres med til daglig.


Flere nyheter finner du på: www.oppland-arbeiderblad.no